Leer samen met je leerlingen alles over kunstmatige intelligentie!

Op 4 september 2019 was de landelijke lancering van de Nationale AI-cursus Junior. Wat was dit gaaf! 🎉😃 Doe ook mee en download het lespakket via de onderstaande links!

  • Geschikt voor leerlingen van 10 t/m 14 jaar.
  • Complete lesmodule inclusief docentenhandleidingen, lesbrieven en slides voor op het scherm in de klas.
  • Gekoppeld aan andere kernvakken, aan de leerlijn digitale geletterdheid en 21st century skills.
  • Maximaal 15 minuten voorbereidingstijd.
  • Bestaat uit vijf gratis lessen, gratis voor altijd :).

Het lespakket

Klik op de onderstaande links om de slides op ons kanaal op LessonUp te bekijken (en de docentenhandleiding en lesbrief voor leerlingen te downloaden). Of zoek de lessen op in de leerkrachtomgeving van Gynzy als je daar gebruik van maakt.

Wat is kunstmatige intelligentie? Het wordt dé meest ingrijpende technologische ontwikkeling van onze tijd. Er wordt zelfs gezegd dat AI meer verandering teweeg gaat brengen dan het internet. Hoog tijd om er meer over te weten te komen! In deze les gaan ze met elkaar in gesprek over een ethisch vraagstuk: zou een robot jouw beste vriend kunnen zijn?

Welke rol heeft kunstmatige intelligentie in hedendaagse communicatie en welke rol het kan gaan spelen in de toekomst? Door dieper in te gaan op chatbots en hoe deze systemen werken ervaren de leerlingen wat AI nog meer kan. Ze leren over de turingtest van Alan Turing en gaan zelf ook een script (algoritme) maken om de turingtest te doen.

Hoe leren slimme systemen? Ze krijgen het inzicht dat sommige van deze systemen op ons hersenen lijken. Ze leren over machine en deep learning en hoe dat nu al wordt ingezet. Ook leren ze dat beslisbomen algoritmen helpen om beslissingen te maken en gaan ze in discussie over dilemma’s in verkeerssituaties waar zelfrijdende auto’s mee te maken krijgen.

Bewustwording dat wij dagelijks veel data maken en achterlaten. Er zijn verschillende soorten data die commerciële bedrijven en de overheid graag van ons krijgen. Ook leren de leerlingen welke gevolgen dat zou kunnen hebben en gaan ze ervaren wat een sociaal kredietsysteem is. Ze vormen een mening over verschillende ethische vraagstukken.

Welke rol hebben robots (kunstmatige intelligentie) op banen van nu en in de toekomst? Wat betekent dit voor de leerlingen? Welke eigenschappen hebben de leerlingen die robots niet zomaar over kunnen nemen. Hoe kunnen zij samenwerken met robots? Ook leren ze wat een digitale voetafdruk is en hoe zij die achterlaten.

Tijdens de AI-cursus Junior werk je aan de volgende leerdoelen

Computational thinking

De leerling begrijpt de invloed van automatisering op de samenleving en de toekomst.
De leerling heeft inzicht in de manier waarop (een onderdeel van) een computerprogramma kan ondersteunen bij een terugkerende taak of handeling.
De leerling weet dat een computer met invoer van een gebruiker (mens) kan werken.
De leerling kan een gegeven oplossing voor een probleem omzetten in een algoritme. (inschenken van een glas limonade)
De leerling kan het begrip algoritme verbinden met alledaagse situaties.

ICT-basisvaardigheden

De leerling herkent de functionaliteiten van verschillende apparaten, platforms en besturingssystemen.
De leerling kan de relatie tussen verschillende apparaten benoemen. (Hoe in verbinding en hoe gegevens uitwisselen?)
De leerling leert onderzoeken welke apparaten in relatie tot het doel passen bij een persoonlijke voorkeur.
De leerling leert over de (financiële) waarde van verschillende soorten accounts en content.

Mediawijsheid

De leerling beseft het belang van zorgvuldig handelen op social media.
De leerling beseft dat informatie die online staat door derden in een verkeerde context gebruikt kan worden.
De leerling begrijpt het begrip privacy.

Veelgestelde vragen

Nee. Het is echt helemaal gratis. Voor altijd!

FutureNL is een stichting zonder winstoogmerk. Een groot deel van de financiële ondersteuning vanuit het bedrijfsleven en fondsen wordt besteed aan het ontwikkelen van het lesmateriaal.

De lesmodule bestaat uit vijf lessen. Elke les bestaat uit een docentenhandleiding, lesbrief voor de leerlingen en digi-slides. De opzet en de duur van een les is vergelijkbaar met de Digi-doener lessen die wij wekelijks versturen (ook gratis!). Deze zijn via deze link te vinden.

Dat kan! Het is natuurlijk wel afhankelijk van het niveau van de groep. Via deze link kun je alvast een kijkje nemen bij de gratis lessen die wij al hebben ontwikkeld. Het niveau van de lessen is vergelijkbaar.

AI for goodElephant roadICAILogo FutureNLUpgrade NL