Ga naar de inhoud

EEN SAMENWERKING TUSSEN

Gratis Digi-doener opdrachten aansluitend op afleveringen van Anna's brains

Groep 7/8 basisonderwijs en klas 1/2 voortgezet onderwijs

8 uitdagende opdrachten die zelfstandig te maken zijn

Rondom digitale vaardigheden, burgerschap en techniek

Gekoppeld aan de vakken natuur, wetenschap & techniek

Over Anna's brains

In een wereld vol technologie lijkt het soms alsof we alles al kunnen, maar er blijven altijd bijzondere uitdagingen bestaan. Wetenschaps-journalist Anna Gimbrère (1986) en haar team zetten de wetenschap in om schijnbaar onmogelijke vragen van BN’ers op te lossen. Wat volgt is een proces van testen, spectaculaire proeven en experimenten om aan het eind van het programma de oplossing te presenteren aan de BN’ers. Net zoals in de wetenschap is ieder proces er een van vallen en opstaan en is het resultaat altijd de moeite waard. Maar of de BN’ers dan ook echt tevreden zullen zijn met de bijzondere oplossing die Anna en haar brains hebben bedacht, zal moeten blijken.

AFLEVERING 1
30 augustus 2021 20:25

“Kan ik de rest van mijn leven onder water leven?”

Vraagsteller: Tex de Wit

In deze aflevering wordt onderzocht of onder water leven mogelijk is, er worden experimenten gedaan die bijvoorbeeld de Wet van Archimedes uitleggen en er worden bezoekjes gebracht aan de Wapentechnische Dienst (duikboot), een Italiaanse onderwaterboerderij en TNO (wifi en communicatie onder water).

AFLEVERING 2
6 september 2021 20:25

"Kan ik met dieren praten?"

Vraagsteller: STEFANO KEIZERS

In deze aflevering wordt communicatie met dieren onderzocht. Daarbij wordt getoond hoeveel onderzoek hier al naar gedaan is en hoe dit voor verschillende dieren werkt. Uiteindelijk worden er diervriendelijke experimenten met ratten en honden uitgevoerd waarbij vooral op hersenactiviteit wordt gefocust.

AFLEVERING 3
13 september 2021 20:25

"Kan je een auto opladen met bliksem?"

Vraagsteller: Raven van Dorst

In deze aflevering wordt de elektrische auto doorgelicht: kunnen we de elektriciteit van bliksem gebruiken om een auto op te laden? Daarvoor moet onder andere onderzocht worden wat bliksem precies is en of we deze kunnen vangen en opslaan.

AFLEVERING 4
20 september 2021 20:25

"Kan je een artiest vervangen door een robot?"

Vraagsteller: Daan Boom

In deze aflevering gaan we aan de slag met robotica en Artificial Intelligence. Door middel van een combinatie van deep fake technologie, Artificial Intelligence muziekproducers, en bewegende en reagerende robots willen we onze eigen artiest bouwen.

AFLEVERING 5
27 september 2021 20:25

"Kan je een zelfrijdende fiets maken?"

Vraagsteller: Pieter Derks

In deze aflevering wordt niet alleen gekeken of een zelfrijdende fiets gebouwd kan worden, maar ook of deze vervolgens zelf een stukje kan fietsen in een stad en dus zich kan aanpassen aan de omgeving en het omliggende verkeer. Er wordt voornamelijk met de verschillende Technische Universiteiten in Nederland samengewerkt.

AFLEVERING 6
4 oktober 2021 20:25

"Kan je goedkoop naar de ruimte?"

Vraagsteller: Edson da Graça

In aflevering 6 staat ruimtereizen centraal. Welke manieren zijn er om naar de ruimte te gaan? Kunnen we zelf een raket bouwen? Uiteindelijk wordt geconcludeerd dat een raket geen optie is, maar een ballon wel.

AFLEVERING 7
18 oktober 2021 20:25

"Kan ik op lucht surfen?"

Vraagsteller: Sosha Duysker

In aflevering 7 wordt onderzocht of luchtsurfen mogelijk is, waarbij dus niet meer geland hoeft te worden. Er worden natuurwetten doorgrond, experimenten gedaan met bladblazers en Anna gaat zweefvliegen.

AFLEVERING 8
25 oktober 2021 20:25

"Kan je een real life actieheld worden?"

Vraagsteller: Edson da Graça

In aflevering 8 worden echte filmstunts uitgevoerd. Is het mogelijk om in het echt een actieheld te worden?

Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal (CC BY-NC-ND 4.0)
Je mag het materiaal (m.u.v. het audiovisuele -en fotomateriaal van de VPRO) gebruiken, kopiëren en verspreiden, mits het in originele staat is en met naamsvermelding. Wil je het veranderen of erop voortbouwen? Neem dan even contact met ons op. Je mag het materiaal niet gebruiken voor commerciële doeleinden.