GRATIS LESPAKKET VOOR DE BOVENBOUW VAN HET VMBO

Ontwikkel jouw digitale burgerschaps- vaardigheden

Bovenbouw
VMBO

5 thema’s over de digitale overheid

Gekoppeld aan
Doe je digiding

Gekoppeld aan burgerschapsdoelen

15 minuten voorbereiding

5 thema’s over de digitale overheid

In het lespakket Digitaal burgerschap komt de rol die de overheid speelt bij werk, inkomen en onderwijs aan de orde. In vijf lessen leren de leerlingen over de invloed van technologische vernieuwingen op burgerzaken, verkeersregels en identiteit. Alle 5 thema’s zijn tevens te gebruiken als een algemene inleiding op het gratis online lesprogramma Doe je digiding! Kijk voor meer informatie op doejedigiding.nl

De overheid

Vervoer en verkeer

Digitale identiteit

Bijbaan

Studeren en leren

Alles kant-en-klaar

Docentenhandleiding, lesbrief voor de leerlingen en slides op een 1. Het kost je maximaal 15 minuten lesvoorbereiding.

Docentenhandleiding

Lessen voor te bereiden in maximaal 15 minuten. Aandacht voor ethiek en burgerschap. Gekoppeld aan de leerlijn digitale geletterdheid, burgerschapsdoelen en 21ste eeuwse vaardigheden.

Lesbrief voor leerlingen

Uitdagende opdrachten voor leerlingen. Ervaren en doen. Over interactie met de digitale overheid. Aansluitend op Doe-je-digiding: www.doejedigiding.nl

Slides voor op het scherm

Kant en klaar. Met 1 klik op je scherm. Toffe filmpjes. Per slide een handige instructie.

Leerlijn digitale geletterdheid en pijlers burgerschaps onderwijs

Digitaal burgerschap is gekoppeld aan de vier pijlers van digitale geletterdheid, te weten mediawijsheid, computational thinking, informatievaardigheden en basisvaardigheden ict. In het overzicht leerdoelen koppelen we de digitale vaardigheden die jongeren nodig hebben bij het ontwikkelen van hun burgerschapsvaardigheden aan de kerndoelen voortgezet onderwijs en de drie pijlers identiteit, participatie en democratie van het burgerschapsonderwijs.

Veelgestelde vragen

Schrijf je in via de button ‘Vraag het gratis lespakket aan’ op onze website en je ontvangt direct de link naar het gratis lespakket.

Je ontvangt op het moment van publicatie een link naar het lespakket dat beschikbaar komt via het onderwijsplatform LessonUp.Daar vind je de slides, docentenhandleiding en lesbrieven voor de leerlingen.

  1. Voor de docent: docentenhandleiding en kant en klare slides en een lesoverzicht met leerlijn, leerdoelen en inhoud van de opdrachten
  2. Voor de leerling: lesbrieven

Het lespakket bestaat uit 5 lessen die elk een lesuur duren.

Digitaal Burgerschap is bedoeld voor leerlingen in jaar 3 en 4 van het vmbo en sluit aan op de eindtermen van het vmbo.

Digitaal Burgerschap sluit aan bij de burgerschapsdoelen (pijlers identiteit, participatie en democratie van de SLO) en de doelen digitale geletterdheid, (mediawijsheid, computational thinking, informatievaardigheden en basisvaardigheden ict) en de kerndoelen voortgezet onderwijs. In het lesoverzicht staan alle domeinen per opdracht beschreven, aangevuld met de domeinen van curriculum nu en 21ste eeuwse vaardigheden.