Ga naar de inhoud

Lancering LOB lespakket: ‘Start je toekomst!’ (VMBO 3 en 4)

Vandaag lanceren wij ons gratis LOB lespakket: “Start je toekomst!”. In dit lespakket werken leerlingen uit VMBO 3 en 4 aan digitale loopbaancompetenties. Er komen 5 LOB domeinen aan bod en per domein zijn er 3 keuzeopdrachten ontwikkeld. De leerlijn is flexibel en kan worden aangepast op basis van wat de leerlingen nodig hebben. Een docent weet dat immers het beste!

5 LOB domeinen, 15 keuzeopdrachten
De opdrachten zijn zelfstandig door de leerlingen te maken, maar natuurlijk vormt juist het klassengesprek een belangrijke toegevoegde waarde in het ontwikkelen van de loopbaanvaardigheden van de leerlingen. De concrete producten die leerlingen elke opdracht maken, ondersteunen dit gesprek effectief. Alle opdrachten hebben een duur tussen de 30 en 50 minuten . Tijdens de meeste opdrachten verzamelen de leerlingen informatie voor hun persoonlijke ‘Start je toekomst-profiel’. Dit is een interactieve pdf die ook uitgeprint kan worden.

Alles kant-en-klaar
Zoals bij onze Digi-doener lessen bestaan deze 15 lessen/keuzeopdrachten ook uit een docentenhandleiding en slides voor op het scherm. En een lesbrief voor de leerlingen als deze beschikbaar is. 

De leerlijn? Die stel je zelf samen
Omdat jij het beste weet waar jouw leerlingen behoefte aan hebben. Daarom stelt de docent de leerlijn zelf samen, op basis van groep, leerlingen, tijd, periode, moment in het LOB-proces, voorkeur en interesses. Hier zie je een aantal opties waarop je de leerlijn zou kunnen inrichten. De leerlijnen kun je ook met elkaar combineren of aanvullen met andere opdrachten.

Gekoppeld aan digitale geletterdheid
Start je toekomst is gekoppeld aan de vier pijlers van digitale geletterdheid, te weten mediawijsheid, computational thinking, informatievaardigheden en basisvaardigheden ict. In het overzicht leerdoelen koppelen we de digitale vaardigheden die jongeren nodig hebben bij het ontwikkelen van hun loopbaan aan de vijf LOB domeinen: Kwaliteiten, motievenreflectie, werkexploratie, loopbaansturing en netwerken en de eindtermen vmbo jaar 3 en 4.

Meer lezen over dit lespakket en downloaden? Ga dan naar de website: www.startjetoekomst.nl

Het lespakket is mede mogelijk gemaakt door Fonds 21.