Ga naar de inhoud

6 stappen naar een digitaal vaardige klas!

[share title=”Deel deze blog:”]

[gap height=”15px”]

[col span=”1/1″]
[testimonial image=”https://www.futurenl.org/wp-content/uploads/2018/01/Portret-media-seminar-zwartwitrond.png” name=”Iris Muis” company=”Programma manager workshops FutureNL”]
[/testimonial]
[/col]

[gap height=”10px”]

Je hebt het waarschijnlijk al wel vaker gehoord: de wereld om ons heen verandert en wordt steeds digitaler. We moeten de kinderen van nu voorbereiden op de wereld van de toekomst, waarin steeds meer gebruik wordt gemaakt van technologie. Zij zullen banen gaan vervullen die nu nog niet bestaan en waar we nog geen idee van hebben! Daarom is het belangrijk dat het onderwijs ze daarop voorbereidt.

Maar hoe doe je dat dan?!

Deze stappen helpen je op weg bij het uitvinden wat er allemaal mogelijk is en waar jij kan beginnen om jouw leerlingen digitaal vaardig te maken.

1. Ontdek

Oriënteer jezelf op het lesmateriaal over digitale geletterdheid dat al beschikbaar is voor leerkrachten online!

Kijk bijvoorbeeld op ons gratis platform, waar we zoveel mogelijk van het Nederlandse lesmateriaal over computational thinking hebben verzameld en op één plek bij elkaar gebracht. Dit is de link naar het platform.

Je kunt daar allerlei verschillende soorten lessen vinden: met en zonder computer, lessen gebaseerd op zelfontdekkend leren en gerichte instructie, en lessen gebaseerd op Scratch. Je vindt er ook een overzicht van boeken en robots die je eventueel kunt aanschaffen om je te ondersteunen.

Er zijn nog veel meer andere handige websites waar goed materiaal te vinden is, zoals deze website over Scratch. Heb je liever een tijdschrift in plaats van een website? Bestel of leen dan de Digi Kidsweek. Deze is in de eerste week van december 2017 naar alle scholen in Nederland verzonden. Link hier.

2. Ervaar

Denk jij nu: maar ik ben zelf helemaal niet zo goed met computers en dat soort dingen? Geen nood!

Om te ervaren hoe een les in programmeren gaat, kun je een gratis CodeUur aanvragen. Je wordt gekoppeld aan een enthousiaste vrijwilliger uit het bedrijfsleven, die in jouw klas een les komt geven. De vrijwilliger is getraind door ons en je hoeft zelf niets voor te bereiden! Vraag gratis een CodeUur aan op deze pagina.

Probeer daarna zelf eens een lesje uit, en je zult zien dat het niet zo moeilijk is als je dacht. Klik op ons platform op jouw klas, bijvoorbeeld groep 7/8, en je zult allemaal verschillende lessen en lesplannen zien. Start een les die jou aanspreekt en doe de les zelf. Wie weet vind je dit hartstikke leuk en gaat het heel goed!

Lezen jouw leerlingen vaak de Donald Duck en heb je groep 7/8? Bekijk dan deze les voor groep 7/8 over programmeren en taal met Donald Duck.

3. Experimenteer

Geef eens een les in jouw eigen klas!

Kies hiervoor een les uit die past bij jouw groep: begin makkelijk en met een onderwerp dat je leerlingen leuk vinden. Het minste werk is een lesplan volgen van ons platform. Dit is een kant en klaar plan speciaal voor leerkrachten, waarin alle uitleg, materialen en presentaties voor het digibord al klaar staan. De lesplannen bestaan meestal uit 5 lessen, die makkelijk beginnen en steeds moeilijker worden.

Heb jij bijvoorbeeld groep 5/6 en vinden jouw leerlingen robots cool? Gebruik dan dit lesplan voor groep 5/6 over robots.

4. Steuntje in de rug

Vind je het nog lastig? Zou je je ervaringen graag uit willen wisselen met andere leerkrachten? Wij bieden gratis workshops aan voor leerkrachten, waarin we jou een steuntje in de rug geven!

Tijdens een kennismakingsworkshop van 2 uur ontdek je wat digitale geletterdheid nou eigenlijk precies is. Je kunt verschillende producten, zoals robots, uitproberen en bedenken of dat iets is wat jou zou kunnen helpen bij het lesgeven. Je praat met andere leerkrachten en helpt elkaar.

Voor leerkrachten die al wat verder zijn, is er een professionaliseringstraject van 4 workshops. Hierbij gaan we dieper in op de specifieke leerdoelen van de leerlijn die bij digitale geletterdheid horen en kan je na elke workshop een les in jouw klas geven over een bepaald thema. Ook leer je werken met coole hulpmiddelen zoals de micro:bit. Je denkt tenslotte na over structurele inbedding van digitale geletterdheid in jouw lesprogramma.

Kijk voor een gratis workshop in jouw buurt op onze website en schrijf je in!

5. Maak het structureel

Een lesje hier en een lesje daar is natuurlijk leuk. Maar je wilt uiteindelijk dat jouw klas van school afgaat als digitaal vaardige mensen, klaar om de digitale wereld te veroveren!

Dit kun je alleen maar bereiken door digitale geletterdheid structureel in te bedden in jouw lesprogramma. Je zorgt dat je leerlingen alle leerdoelen bereiken door te werken met een leerlijn. Een link naar onze leerlijn computational thinking vind je hier.

De leerlijnen van de 3 andere pijlers van digitale geletterdheid: mediawijsheid, ICT-basisvaardigheden en informatievaardigheid, volgen zo snel mogelijk in 2018.

Praat hierover met jouw schoolleider en je collega’s. Hoeveel lestijd mag jij besteden aan digitale geletterdheid per week? Kun je misschien een koppeling maken met andere vakken, zoals taal of wereldoriëntatie? En spreken jullie af om allemaal dezelfde leerlijn te gebruiken?

Inbedding van nieuwe dingen kost tijd: doe het stapje voor stapje en in goed overleg. Samen en met geduld kom je het verst!

6. Heb plezier!

Tenslotte: heb vooral veel plezier als je hiermee aan de slag gaat. Digitale vaardigheid is leuk! Er zijn zoveel creatieve en leuke manieren om deze vaardigheden onder de knie te krijgen.

Er is geen goed of fout, laat je leerlingen digitale geletterdheid ontdekken. Het kan zomaar gebeuren dat een leerling jou voorbijstreeft en dat is juist geweldig. Laat het idee los dat je altijd een paar stappen voor wil zijn op je leerlingen. Deze ontdekkingsreis ga je samen aan met de klas: als je zelf even iets niet weet is dat oké!

Succes op deze inspirerende ontdekkingsreis!

[divider]

[share title=”Deel deze blog:”]