Ga naar de inhoud

Vluchtelingenkinderen krijgen micro:bit

[col span=”1/1″]
[testimonial image=”https://futurenl.org/wp-content/uploads/2017/02/Icon_FutureNL.png” name=”” company=”Stichting FutureNL”]
[/testimonial]
[/col]

Samenwerking FutureNL, Microsoft en Tech Playgrounds geeft 500 kinderen van nieuwkomers toegang tot expeditie micro:bit

De trapveldjes voor jonge techneuten, de Tech Playgrounds, gaan komend jaar zo’n 500 kinderen leren programmeren door een samenwerking met Stichting FutureNL. “Een samenwerking van FutureNL met de Tech Playgrounds zorgt ervoor dat het ontwikkelen van digitale vaardigheden onafhankelijk is van de (thuis)situatie en leefomgeving”, zegt directeur Ronilla Snellen van FutureNL.

Er wordt onder andere een Tech Playground geopend op de Eindhovense basisschool Wereldwijzer, waar kinderen van vluchtelingen, arbeidsmigranten en expats in ongeveer een jaar aansluiting op een reguliere basisschool vinden. Zo’n 120 leerlingen van basisschool de Wereldwijzer krijgen met behulp van Stichting FutureNL een Digi-klooikoffer met micro:bit cadeau om mee te doen aan expeditie micro:bit. Zo leren de kinderen onder schooltijd programmeren en kunnen ze in hun vrije tijd voor verdieping terecht bij Tech Playgrounds in hun wijk en op school. Zo maken ze ook kennis met andere technologieën.
Microsoft Nederland steunt het initiatief van FutureNL en Tech Playgrounds door een donatie van 18.000 euro waarbij 500 kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud komend jaar digitaal vaardig worden. Daarnaast worden er 15 vrijwilligers opgeleid om deze lessen te onderwijzen. Julie de Widt Bakker, Microsoft Nederland: “Het is ons doel om álle kinderen in Nederland toegang te geven tot digitale vaardigheden en hen zo voor te bereiden op de banen van de toekomst. Ook de kinderen van nieuwkomers kunnen door dit mooie lokale initiatief van Tech Playgrounds spelenderwijs leren programmeren en de magie van technologie ontdekken.”
De samenwerking tussen Stichting FutureNL en de Tech Playgrounds slaat een brug tussen de Randstedelijke kennis rond het ontwikkelen van lesmateriaal en leerlijnen rondom digitale vaardigheden en het aanbieden van non-formeel leren in vrije tijd in de Tech Playgrounds. Daarmee wordt de basis onder de trapveldjes voor techneuten nog groter.

Micro-bit-Mini-PC-2

Over Tech Playgrounds
Dynamo Jeugdwerk lanceerde de Tech Playgrounds een jaar geleden in Eindhoven, met als doel robotica, programmeren en bouwen in je vrije tijd net zo leuk en vanzelfsprekend te maken als voetbal, muziek maken of tekenen. De werkplaatsen bieden ‘nerds’ en techneuten een vaste, laagdrempelige thuisbasis, vol inspiratie en kennis, vergelijkbaar met een sport- of muziekvereniging en onafhankelijk van schoolniveau of thuissituatie. In slechts enkele dagen meldden zich 75 kinderen uit de regio aan voor de eerste zes werkplaatsen, inmiddels zijn bij evenementen duizenden kinderen geïnspireerd en komen zo’n honderd van hen wekelijks. Voor de jeugdwerkers een heel nieuwe doelgroep, de techies blijken enorm gemotiveerd en leergierig.