Ga naar de inhoud

Lancering Stichting FutureNL

Lancering Stichting FutureNL

[col span=”1/1″]
[testimonial image=”https://futurenl.org/wp-content/uploads/2016/09/IMG_0338.jpeg” name=”Ronilla Snellen” company=”directeur FutureNL”]
[/testimonial]
[/col]

Op woensdagochtend 15 februari 2017 hebben we, onder toeziend oog van de top van het Nederlandse bedrijfsleven, onze Stichting FutureNL gelanceerd met een mooi event in het prachtige nieuwe pand van Improve Digital. Steven Schuurman en ik hebben deze stichting opgericht om digitale vaardigheden structureel in het onderwijs te brengen.

Lid van de raad van Advies, ZKH Prins Constantijn, opende namens de nieuwe Stichting het Strategisch beraad. Op persoonlijke titel geeft Prins Constantijn graag een zinvolle bijdrage aan FutureNL. Hij benadrukte dat dit thema in Nederland z.s.m. door overheid en bedrijfsleven omarmd moet worden om geen concurrentiepositie te verliezen.

Steven Schuurman deelde zijn zorg als technisch ondernemer: de wereld is veranderd en gaat nog veel sneller veranderen dan we ons nu realiseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de invoering van de kwantumcomputer. Helaas verandert het onderwijs niet mee. Vanuit zijn persoonlijke overtuiging hier iets aan te willen doen, richt hij deze nieuwe stichting op en vraagt hierbij support van alle aanwezigen van het Strategisch Beraad.

De plannen van Stichting FutureNL voor de komende 5 jaar zijn helder. Primair gericht op het ontwikkelen van modern lesmateriaal, gekoppeld aan de leerlijn digitale geletterdheid. Dit lesmateriaal wordt door de Stichting gratis ter beschikking gesteld voor alle leerkrachten van Nederland: https://lessonup.io/futurenl. Leerkrachten kunnen hier zelf ook nieuwe lessen aan toevoegen. Op deze online omgeving komt ook een goede zoekmachine en gaan we werken met een ranking zodat lesmateriaal nog gemakkelijk te vinden is. Naast het ontwikkelen van deze website gaan we met CodeUur door met het verzorgen van de reguliere programmeerlessen in groep 7 en 8, gaan we een YouTube kanaal opstarten, workshops voor leerkrachten organiseren en natuurlijk komen er weer een aantal spetterende events in 2017.

Tijdens het interactief gedeelte, onder leiding van Prins Constantijn, mevrouw Neelie Kroes en mevrouw Anka Mulder (Vice President TU Delft), werd er in groepen gediscussieerd over de vraag wat kinderen nu eigenlijk echt zouden moeten leren op school. De uitkomsten van deze sessies nemen we mee in ons co-creatie proces van de ontwikkeling van de leerlijn digitale geletterdheid.

Mevrouw Neelie Kroes sloot de ochtend geheel in stijl af door nogmaals de urgentie te benadrukken om de visie van Stichting FutureNL te onderschrijven. Bijna alle aanwezigen ondertekende symbolisch de poster: ‘Samenwerken aan digitale vaardigheden in het onderwijs geeft kinderen een kansrijke toekomst.’ Samen met de eerste leden van de Raad van Advies, Prins Constantijn, Anka Mulder, Julie de Widt-Bakker (Microsoft) en Janneke Niessen van Improve Digital maken wij ons hard dat digitale vaardigheden een structurele plek krijgen in het onderwijs in Nederland.

De eerste actie n.a.v. deze ondertekening is om de actie van de partners van Codepact te supporten en een paginagrote advertentie in het FD, de Telegraaf en de Volkskrant om na de verkiezingen op 15 maart het regeerakkoord te beïnvloeden. U gaat van ons horen!

Ronilla Snellen
Co-founder en directeur FutureNL