Mediawijsheid is toch alleen belangrijk als ouders geen toezicht houden op het media-gebruik van hun kinderen?
De Nederlandse samenleving medialiseert en digitaliseert in rap tempo. Het hebben van mediawijze vaardigheden bepaalt in toenemende mate in hoeverre Nederlanders zich staande kunnen houden en van al deze ontwikkelingen kunnen profiteren. Helaas blijken niet alle Nederlanders hier in dezelfde mate van te profiteren. Er ontstaat een digitale kloof in Nederland. Alleen met de nodige mediawijsheid vaardigheden is deze kloof te overbruggen.
Lees meer hierover in het onderzoek Hoe mediawijs is Nederland?
Wat is een in onderwijskundig opzicht goede manier om les te geven in Computational Thinking?
Een goede en zeer terechte vraag! Helaas is tot nu toe veruit het meeste onderzoek gedaan naar de inhoud van de lessen en vonden deze onderzoeken vrijwel allemaal plaats onder studenten aan universiteiten. Voor het lesgeven in het primair en secundair onderwijs hebben we daar helaas maar zeer weinig aan. Het is dus heel belangrijk dat er onderzoek gedaan gaat worden naar meer en minder werkende methoden voor het leren van computational thinking binnen het primair en secundair onderwijs. Bovenstaande blijkt uit deze studie, een literatuuronderzoek.
NB: Gelukkig kunnen we jullie melden dat er sinds kort een onderzoeksgroep is gestart aan de Universiteit Leiden, die zich hierop richt. Wil je meer weten over hun onderzoek en/of meedoen met je klas, kijk dan op hun site.
Estland wordt vaak genoemd als voorloper op gebied van digitale geletterdheid in het onderwijs. Hoe hebben ze dat geïntegreerd?
Jaarlijks krijgen zo'n 4000 leraren een training om hun ict-vaardigheden bij te slijpen, zodat ze echt met technologie bezig kunnen zijn in de klas. Meer informatie vind je hier.
Bestaat er wel digitale ongelijkheid? Iedereen heeft tegenwoordig toch een mobieltje en internet.
Helaas blijkt uit recent onderzoek van Anique Scheerder van de Universiteit Twente dat digitale ongelijkheid bestaat. Sterker nog, digitale ongelijkheid versterkt de bestaande verschillen tussen hoger en lager opgeleide ouders en daarmee hun gezinnen.
Lees voor meer informatie het artikel van SLO op.
Welke technologie is voor ons onderwijs het waardevolst?
De vraag die de makers van het Kennisnet Technologiekompas 2019/2020 (trendanalyse voor het onderwijs) zich stelden, is 'Welke technologie kan het onderwijs zodanig ondersteunen dat de leeropbrengst en motivatie bij leerlingen toeneemt?'. Uit hun analyse blijkt dat artificial intelligence (AI*) de meest kansrijke technologie hiervoor is. Door de inzet van AI kan steeds beter maatwerk op individueel niveau gegeven worden wat betreft het leren onthouden, begrijpen en toepassen. Hierdoor kan een leerkracht of docent de tijd die hij aan een leerling besteedt effectiever inzetten. Toekomstmuziek? Deze technologie heeft nu al invloed op ons leven, leren en werken en de ontwikkelingen gaan harder dan je denkt.
Wil je meer lezen over deze ontwikkeling voor het onderwijs of wil je meer lezen over hoe je een eigen ICT-portfolio kunt samenstellen voor je school, klik dan hier voor het Kennisnet Technologiekompas 2019/ 2020.
*AI is het vermogen van een systeem om externe gegevens correct te interpreteren, om te leren van deze gegevens, en om deze lessen te gebruiken om specifieke doelen en taken te verwezenlijken via flexibele aanpassing en wordt ook wel kunstmatige intelligentie genoemd (wikipedia). Meer informatie hierover vind je in het Technologiekompas 2019/2020 op pagina 15 ev.