Ga naar de inhoud

Kinderen kansloos zonder programmeren

Kinderen kansloos zonder programmeren!

[col span=”1/1″]
[testimonial image=”https://futurenl.org/wp-content/uploads/2016/09/0160_AY9I5100-1-e1487230100438.jpg” name=”Dagmar Ypenberg – Moonen” company=”Communicatie FutureNL”]
[/testimonial]
[/col]

‘Kinderen kansloos zonder programmeren’ claimt Chris Hall van Bynder in het NRC van november 2016. Als Stichting FutureNL kunnen we dat alleen maar onderstrepen. In deze blog lichten we, speciaal voor alle ouders uit de X generatie, toe waarom u uw kind echt moet laten kennismaken met programmeren. Het onderwijs in Nederland loopt helaas nog ver achter, dus voorlopig ligt de bal bij u.

Mijn kind geen programmeur!
Goed nieuws. Dat hoeft ook niet. We hoeven niet allemaal apps te bouwen of een robot of website te maken. Bij leren programmeren gaat het erom dat kinderen de digitale wereld waarin ze leven echt begrijpen. Het leren logisch nadenken is belangrijk. Ze leren vaardigheden als creatief en logisch denken, krijgen ruimtelijk inzicht en een breder probleemoplossend vermogen. Ze leren structureren en samenwerken. Vaardigheden waarbij kinderen in elk beroep profijt hebben.

Enzo Knol
Het is belangrijk om je te realiseren dat onze kinderen opgroeien in een compleet andere wereld dan waarin wij zijn opgegroeid. Smartphones, YouTube, Netflix en Snapchat zijn verweven in hun dagelijkse leven. Kinderen kijken steeds minder lineaire televisie of doen dat met een second screen. Zelfs speelgoed is tegenwoordig digitaal en soms zelfs programmeerbaar. Klinkt de stem van Enzo Knol of StukTV ook bij u door de woonkamer? Mijn kinderen lopen in ieder geval niet warm voor Dick Trom of De Film van Ome Willem. Laat staan dat ze weten wat een telefooncel is of een fax.

Onderwijs
Kortom, kinderen van nu groeien op in een maatschappij waarin technologie ze ongekende mogelijkheden biedt. Ze worden echter nog altijd opgeleid naar oude maatstaven. En daar ligt precies het probleem. Het Nederlandse onderwijs sluit niet aan op het dagelijkse leven van kinderen en ook niet op de vraag van het bedrijfsleven. De programmeertaal maakt op Nederlandse scholen geen vast onderdeel uit van het curriculum. Je kunt je afvragen of je kind meer gebaat is bij de Franse taal of bij een programmeertaal.

Werkgelegenheid
Het gaat niet alleen om de toekomst. Nederland heeft nu al veel te weinig mensen beschikbaar die zijn opgeleid in bètavakken, techniek en computerwetenschappen. Een paar interessante feiten en cijfers:
• In 2020 bestaat in Europa een tekort van 900.000 ICT-professionals.
• Het UWV heeft maandelijks 1.150 ICT-vacatures beschikbaar.
• Booking.com heeft op het hoofdkantoor in Amsterdam ongeveer duizend medewerkers werken op de technologietak van het bedrijf. Daarvan komt 88% uit het buitenland omdat Booking.com geen Nederlanders kan vinden met de gewenste vaardigheden.

Programmeren is overal
Deze voorbeelden zijn geen uitzondering. Bijna elke beroep heeft een digitaal component. Denk maar aan de robotisering van werkzaamheden. Albert Heijn heeft door de introductie van de volledige zelfscanner geen kassière meer nodig. Een verwarmingsmonteur werkt met een app, natuuractivisten zetten drones in om olifanten te beschermen. Een automonteur leest de gegevens van een auto uit door middel van de computer en geen architect meer die nog werkt met papier en potlood. En als u bij de huisarts of fysiotherapeut komt, dan worden uw lichaamsfuncties toch ook digitaal gemeten?

Aan de slag
Bent u nu overtuigd dat onze kinderen moeten leren programmeren? Dat is heel mooi. Overheid en onderwijs moeten snel stappen gaan zetten om onze kinderen de juiste vaardigheden bij te brengen. Bij Stichting FutureNL doen we ons uiterste best om dat voor elkaar te krijgen. Maar u kunt vandaag al aan de slag. Want het zou toch zonde zijn als u blijft wachten op het onderwijs en uw kind daardoor later de boot mist? Kijk eens op onze website voor activiteiten, websites en cursussen.

We wensen je heel veel programmeer plezier.

Dagmar Ypenberg Moonen